- LPG AYARI Önce aracınızı mümkünse benzinle ısıtınız. Motorunuz çalışma sıcaklığına geldiğinde stop ediniz ve fanın durmasını bekleyiniz. Resimde görülen gaz ayar vidasını sonuna kadar sıkınız.
Contents
- 1 Otomatik arabada gaz ayarı nasıl yapılır?
- 2 Arabanın gaz ayarı bozuksa ne olur?
- 3 AFR ayarı kaç TL?
- 4 Sıralı sistem gaz ayarı nasıl yapılır?
- 5 Gaz ayarı kaç kmde yapılır?
- 6 LPG ayarı benzin ayarını bozar mı?
- 7 Gaz Ayarı çekişi etkiler mi?
- 8 Buji değişimi sonrası LPG ayarı gerekir mi?
- 9 AFR ayarı yapılmazsa ne olur?
- 10 AFR ayarı önemli mi?
- 11 Dizel AFR kaç olmalı?
- 12 AFR sensörü nereye takılır?
- 13 Gaz filtresi değişmezse ne olur?
- 14 LPG regülatör bozulursa ne olur?
- 15 LPG regülatörü arızası nasıl anlaşılır?
Otomatik arabada gaz ayarı nasıl yapılır?
Gaz Ayarı Nasıl Yapılır?
- Gaz ayarı yapılabilmesi için motorunuzun sıcak olması gerekir. Motorunuz ısınmalı ve fan açılıp kapanmalıdır. Araç stop edilir ve ayar işlemine geçilir.
- Rolanti ayarı tamamlandı. Fotoğrafta belirtilen gaz ayar vidası sıkılır. Araç çalışır durumdayken yavaş yavaş gevşetilir.
Arabanın gaz ayarı bozuksa ne olur?
Bozuk lpg kalibrasyonunun en bariz belirtisi sabah benzinle olan ilk çalışmada oluşan sorunlardır. Araç benzinde çalışır ancak rölanti düşüktür, stop etmeye meyillidir. Gaz yemez yada geç tepki verir, stop eder. Motor ısınıp lpg’ye geçince kısmen düzgün çalışır.
AFR ayarı kaç TL?
Gaz ayarı da aynı şekilde, hava/yakıt karışım ayarı demektir. Bazı servisler, montaj yapacak araç sayısı azalınca, gelirlerini arttırmak için gaz ayarının ismini AFR ayarı olarak değiştirdiler. Gaz ayarı 20 TL iken, bu servisler ‘ AFR Ayarı ‘ adı altında, aynı işleme 250 TL almaya başladılar.
Sıralı sistem gaz ayarı nasıl yapılır?
Aracınız çalışır haldeyken daha önce sıktığınız gaz ayar vidasını yavaşça gevşetmeye başlayın. Bu sırada vidayı gevşetirken aracın rölanti devrini ve sesini çok dikkatli bir şekilde dinlemeyi unutmayın. Rölanti devrinde değişikliği fark ettiğiniz anda gevşetmeyi bırakıp gaz ayar vidasını yarım tur sıkın.
Gaz ayarı kaç kmde yapılır?
Her 10 bin kilometrede bir LPG’li araçlarda yapılması gereken bakımlardan bahseden Gürsoy, “Araçlarda her on bin kilometrede olmazsa olmazlardan birisi LPG bakımdır. Bu bakımlarda filtrelerin değişmesi gerekir.
LPG ayarı benzin ayarını bozar mı?
Hiçbir şekilde etkilemez. Araç benzin yakıtını oksijen sensöründen aldığı verilere göre ayarlar.
Gaz Ayarı çekişi etkiler mi?
OTOGAZ beyni üzerindeki hava ve gaz ayarı iyi yapılmamışsa çekmeme problemi görülebilir. LPG DE hem de benzinde düşer. Aracın motorunda problem var ise çekişe etki edebilir. Sübapların fazla sıkılmış veya çok gevşek oluşu, aracın benzini ve OTOGAZ ı çok yakmasına sebep olabilir.
Buji değişimi sonrası LPG ayarı gerekir mi?
aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
AFR ayarı yapılmazsa ne olur?
AFR ayarı yapılmış araçlar; Aracın benzindeki performansı, verimi ve motor sağlığı ile kullanılır. LPG’de aracın arıza lambası yanması normal değildir. Bir kere yapılır ve LPG kiti arızalanmadığı sürece ayarı bozulmaz ve bir daha ayara ihtiyaç duymaz, benzinden farksız uzun yıllar kullanılır.
AFR ayarı önemli mi?
Hassas bir şekilde ayarlanmış hava ve yakıt oranı araçların üstün performans göstermelerine olanak verir. Özellikle LPG sistemleri için yapılan afr ayarı aracın fabrikadan çıkarken yapılan hava ve yakıt oranlarını taklit eder. Bu sayede iyi performans gösteren araçlar LPG sistemlerinde de mümkün olur.
Dizel AFR kaç olmalı?
Araştırmalar sonucunda en ideal yakıt hava karışımının 14.7 olduğu tespit edilmiştir.. bu 14.7 oranı ideal AFR karışımı ve ideal bir yanmanın olduğunu bize gösterir..
AFR sensörü nereye takılır?
Eskiden kullanılan dar bantlı klasik oksijen sensörü nün yerine, geniş bantlı oksijen ( AFR ) sensörü kullanılmaya başlanmıştır, kullanım amacı aynı olmasına rağmen, yapısı ve çalışma prensibi biraz farklıdır. Kullanıldığı yer genellikle katalitik konvertör önüdür.
Gaz filtresi değişmezse ne olur?
LPG filtresi, araç LPG deposundan gelen LPG ‘yi henüz sisteme dahil olmadan önce gözenekli yapısı ile süzerek motora iletilmesini sağlayan bir parçadır. LPG kontrol ünitesi akış hızını arttırmasına rağmen, tıkalı filtreden akamayan yakıt neticesinde araç LPG ile çalışmayı durdurur.
LPG regülatör bozulursa ne olur?
Bu sebepten ötürü regülatörün enjektörlere gönderdiği gaz basıncında yükselmeler ve düşüklük gibi yan etkiler yaşanmaktadır. LPG regülatör gaz basıncının bu dalgalanmaları aracın gazda giderken benzindegeçmesine, yakıt sarfiyatını armasına ve rolanti ve performans kaybın gibi sorunlara yol açar.
LPG regülatörü arızası nasıl anlaşılır?
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG ‘li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.